Hırvat Yazarın Kaleminden Osmanlı

Yazıcı-dostu sürüm

 

Hırvat yazar İvana Sojat ‘’Ezan’’ adlı son romanı hakkında 4 Nisan 2019 tarihinde Zagreb Yunus Emre Enstitüsünde bir söyleşi gerçekleştirdi.

Zagreb Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleştirilen söyleşide yazar İvana Sojat ’Ezan’’ romanı hakkında bilgiler verdi. Her şeyin arkadaşlarıyla yaptıkları bir piknikesnasında eski bir Osmanlı mezarlığını keşfetmesiyle başladığını söyledi. Mezarlıkta yaklaşık 300 yıllık bir kemiğe rastladığını belirten Sojat, Osmanlıların "altın çağı" olarak nitelendirdiği Kanuni Sultan Süleyman dönemine ilişkin bir roman yazmaya burada karar verdiğini ifade etti.      

Sojat, romanındaki ana kahramanın İbrahim isimli bir devşirme olduğunu söyleyerek, adı bir zamanlar Luka olan bu çocuğun, devşirme olarak Payitaht'a götürüldüğünü ve burada İbrahim adında bir yeniçeri olduğunu anlattı.

Söyleşiye başta Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Zagreb Büyükelçisi M. Babür Hızlan ve Hırvatistan Kültür Bakan Yardımcısı İva Hraste Soço olmak üzere Türkoloji bölümü Hocaları, öğrencileri ve çok sayıda konuk katıldı.

İvana Sojat Kimdir?

Hırvatistan’ın Osijek şehrinde 1971 yılında dünyaya geldi. Belçika'da üniversite eğitimini tamamladı. Fransızca ve İngilizceden çeviriler yapan İvana Sojat aynı zamanda şiir, kısa hikayeler ve romanlar yazıyor.

Unterstadt adlı romanıyla 4 prestijli ödül alan yazar , Hırvatistan kültürü alanında yaptığı çalışmalardan dolayı Hırvatistan Cumhurbaşkanı tarafından ‘’Danica Hrvatska’’ onur madalyasına layık görüldü.