Hırvatistan’da 2018 Troya Yılı Etkinlikleri Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

2018 Troya yılı kutlamaları kapsamında “Hırvatistan’da Troya Yılı” etkinlikleri açılışı programı 26-27 Mart tarihlerinde Zagreb’de gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyeti Zagreb Büyükelçiliği himayelerinde Zagreb Yunus Emre Enstitüsü ve Zagreb Arkeoloji Müzesi iş birliğinde yıl boyunca gerçekleştirilecek olan “Hırvatistan’da Troya Yılı” etkinlikleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın katılımıyla Arkeoloji Müzesi Galerisindeki açılış konferansı ile başladı.

Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan tarafından Troya Antik Kentinin keşfi, önemi, Homeros’un eserlerindeki yeri, tarihteki konumunun anlatıldığı programda aynı zamanda bu yıl içerisinde açılışı yapılacak Troya Müzesinin tanıtımı da gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Zagreb Büyükelçisi M. Babür Hızlan’ın açış konuşmasını yaptığı konferansa, Hırvatistan Kültür ve Dışişleri Bakanlıkları temsilcileri, Büyükelçiler, Hırvatistan Arkeoloji, Restorasyon ve Antropoloji Enstitüleri yetkilileri, arkeologlar, akademisyenler, arkeoloji ve tarih öğrencileri, müze-kurum ve kuruluş temsilcileri, basın ve seçkin davetliler katıldı.

2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında, Zagreb Arkeoloji Müzesi Müdürü Sanjin Mihelic’in Zagreb Yunus Emre Enstitüsünde 24 Nisan Salı günü  “Türk Kahvesi Sohbetleri”nde 2018 tarihinde Troya Kazı anılarını anlatacağı söyleşinin yanı sıra arkeoloji alanında tanınan ünlü akademisyenlerin Arkeoloji Müzesindeki “Troya” temalı söyleşileri, Zagreb, Zadar, Pula, Rijeka, Osijek, Karlovac şehirlerinde dolaşacak olan “Troya Fotoğraf Sergisi”, Split’teki Arkeoloji Film Festivalinde Troya ile ilgili belgesel film gösterimi,  çocuklara ve gençlere yönelik “Troya Yaz Festivali” ile sonbaharda Arkeoloji Müzesi tarafından düzenlenecek olan “Arkeoturizm Kongresi” gibi yıl boyunca pek çok etkinlik gerçekleştirilecek.

Troya Antik Kentinin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20. Yılı anısına Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 yılı Türkiye’de Troya yılı olarak ilan edilmesinin ardından dünya çapında etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Geçmişten geleceğe ışık tutan Troya, doğu ve batı arasında güçlü bir köprü vazifesi üstlenirken, barış ve hoşgörüye katkı sağlıyor. Eğitimin her seviyesinde İzmirli Homeros’un Iliada destanının okutulduğu Hırvatistan’da, dünya tarihi için dönüm noktalarından ve Anadolu coğrafyasının kadim değerlerinden biri olan Troya, 2018 yılında herkesi keşfetmeye davet ediyor.