Hırvatistan’da “Truva Yaz Festivali” Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

2018 Troya yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen Truva Yaz Festivali “Truva Yolu” sergisi ile başladı.

Troya Antik Kentinin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20. yılı anısına Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 yılının Türkiye’de “Troya Yılı” ilan edilmesinin ardından birçok etkinlikle kutlanan Troya yılı, tüm dünyada olduğu gibi Hırvatistan’da pek çok etkinlikle kutlanamaya devam ediyor.  

Türkiye Cumhuriyeti Zagreb Büyükelçiliği himayelerinde Zagreb Yunus Emre Enstitüsü ve Zagreb Arkeoloji Müzesi iş birliğinde yıl boyunca gerçekleştirilecek olan “Hırvatistan’da Troya Yılı” etkinlikleri kapsamında düzenlenen Truva Yaz Festivali, “Truva Yolu” sergisi ile başladı.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Üyesi ve Troia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın arşivinde yer alan; Troya antik kentinin keşfi, önemi, Homeros’un eserlerindeki yeri ve tarihteki konumunu anlatan 22 fotoğrafın yer aldığı serginin açılışı, 9 Temmuz 2018 Pazartesi günü Zagreb Arkeoloji Müzesinde gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyet Zagreb Büyükelçisi M. Babür Hızlan’ın açılışını yaptığı programa arkeologlar, akademisyenler, arkeoloji ve tarih öğrencileri, müze-kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda seçkin davetli katıldı.  

13 Temmuz tarihine kadar sürecek olan festival çeşitli etkinliklerle devam ederken, Anadolu coğrafyasının kadim değerlerinden olmasının yanı sıra Dünya tarihi için de dönüm noktalarından biri olan Troya’yı keşfetmek isteyenler “Truva Yolu” sergisini yaz boyu ziyaret edebilir.

Hırvatistan’da Troya Yılı

Geçmişten geleceğe ışık tutmasının yanı sıra doğu ve batı arasında güçlü bir köprü vazifesi gören Troya vesilesiyle eğitimin her seviyesinde İzmirli Homeros’un İliada Destanı’nın okutulduğu Hırvatistan’da gerçekleştirilen etkinlikler vesilesi ile Çanakkale ve Türkiye’nin tanıtılması da amaçlanıyor.

24 Nisan 2018 tarihinde Zagreb Arkeoloji Müzesi Müdürü Sanjin Mihelic’in Zagreb Yunus Emre Enstitüsünde “Türk Kahvesi Sohbetleri” serisinde Troya Kazı anılarını anlattığı söyleşi ile başlayan “Troya Yılı” etkinlikler dizisi arkeoloji alanında Hırvatistan ve Avrupa çapında tanınan ünlü akademisyenlerin Arkeoloji Müzesindeki “Troya” temalı söyleşileri; Zagreb, Zadar, Pula, Rijeka, Osijek, Karlovac şehirlerinde dolaşacak olan “Troya Fotoğraf Sergisi”; çocuklara ve gençlere yönelik “Troya Yaz Festivali” ve sonbaharda Arkeoloji Müzesi tarafından düzenlenecek olan “Arkeoturizm Kongresi” gibi bir takım etkinlikler ile yıl boyu devam edecek.